Natuur- en Recreatiegebieden

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Vvv > Natuur- en Recreatiegebieden

Natuur- en Recreatiegebieden

Vlietland

Recreatiegebied Vlietland is een afwisselend en aantrekkelijk recreatiegebied in Leidschendam. Het hart wordt gevormd door een grote waterplas van zo'n 130 hectare. Deze plas is geschikt voor surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen, vissen en nog veel meer.
Aan de rand van de plas vindt u een horecapaviljoen, een camping, verhuur van kano's, roeiboten, waterfietsen en zeilboten, een surf- en zeilschool met surfplankenverhuur, een surfplankenstalling, een rondvaartboot, een jachthaven, een reddingsbrigade en een EHBO-post. Een klein gedeelte van Vlietland is bestemd voor naaktrecreatie. In Vlietland kunt u ook wandelen en fietsen.

Vlietland is met de boot bereikbaar vanaf de Vliet via de Jan Bakkersloot. Met de fiets vanuit Leidschendam via de Oostvlietweg en de Kniplaan, vanuit Voorschoten via de Vlietlandbrug en de Overhaalbrug en vanuit Leiden/Zoeterwoude via de Europaweg en de Hofvlietweg. Met de auto komend vanaf Rijksweg A4 neemt u de afslag Zoeterwoude-Dorp/recreatiegebied Vlietland en volgt u de borden. Vanuit Leiden neemt u vanaf de Europaweg de afslag recreatiegebied Vlietland.

De actuele kwaliteit van het zwemwater in recreatiecentrum Vlietland kunt u vinden op de website van de provincie Zuid-Holland.


Leidschendammerhout

Leidschendammerhout is een natuur- en recreatiegebied, aansluitend aan de Vogelplas Starrevaart en het recreatiegebied Vlietland. In dit gebied is een pitch & putt golfbaan gevestigd, waar iedereen kan golfen (ook zonder G.V.B). Ook zijn er tennisbanen te huur.

 

Vogelplas Starrevaart

Ten oosten van recreatiegebied Vlietland bevindt zich Vogelplas Starrevaart. De vogelplas Starrevaart is een bijzonder aantrekkelijk gebied. In de eerste plaats voor de vele vogels die er voedsel zoeken, broeden en rusten. In de tweede plaats voor de vele bezoekers die ernaartoe komen om van de natuur te genieten. Bij de inrichting is zo veel mogelijk rekening gehouden met de behoeften van zowel vogels als bezoekers. Zo vinden de vogels er diep en ondiep water, ‘droge’ en ‘natte’ rietvelden en slikplaten.
Bezoekers kunnen over de graskade de natuurroute volgen of een bezoek brengen aan de vogelkijkhut. Daar is het leven op de plas goed te zien en te horen. Een wandeling om de plas is zeer de moeite waard. Vanaf de uitkijktoren bij de Kniplaan heeft u goed overzicht op het gebied.

Meer informatie over de Vogelplas Starrevaart en zijn bewoners is te vinden op de bordjes langs de graskade en op de website van de Vogelwerkgroep Vlietland. Ook voor excursiemogelijkheden kunt u hier terecht.  IVN Den Haag organiseert regelmatig rondleidingen in Vlietland en Starrevaart.

 

Nieuwe Driemanspolder

Onder de projectnaam Nieuwe Driemanspolder werken de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Zoetermeer en de betrokken waterbeheerders aan een gezamenlijk plan voor de herinrichting van de Driemanspolder en de polder Roeleveen. Deze polders zijn in het kader van de Groen Blauwe Slinger aangewezen als locatie waar recreatie en waterberging samenkomen. De polders worden ontwikkeld tot natuur- en recreatiegebied met moeras en water, kanoroutes, fiets- en wandelpaden.


Duivenvoordecorridor

Het karakteristieke landschap tussen Leidschendam-Voorburg en buurgemeente Voorschoten wordt de ‘Duivenvoordecorridor’ genoemd. De gemeenten willen het landschap behouden en versterken. Het oorspronkelijke landschap wordt zoveel mogelijk hersteld. De glastuinbouw gaat plaatsmaken voor beperkte woningbouw in de stijl van de bestaande boerderijen en landhuizen. Het gebied wordt beperkt toegankelijk voor recreanten en flora en fauna krijgen de kans om te groeien en bloeien. 

De Duivenvoordecorridor is vanwege zijn ligging tussen het Groene Hart en de Noordzeekust en de recreatieve en ecologische mogelijkheden als rijksbufferzone aangewezen. Dat geeft het gebied een beschermde status. In het gebied ligt Kasteel Duivenvoorde.


Land van Wijk en Wouden

Het Land van Wijk en Wouden is het meest westelijk deel van het Groene Hart van Holland en is ingesloten in de stedenring Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Leiden, en Alphen aan den Rijn. Het is een gebied dat rijk is aan natuur, water, oer-Hollandse weidelandschappen en cultuurhistorie.