Educatie

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Educatie

Educatie

Huygens' Swaensteyn biedt leerlingen van basisscholen en in het voortgezet onderwijs een breed en attractief educatieprogramma aan. Er zijn verschillende (online) lessen beschikbaar. Wil je meer weten over onze lessen of een les boeken dan kunt je contact opnemen met educatie@huygensmuseum.nl. Wij stellen met plezier een programma op maat samen.

Maak kennis met kunst

Een museum of kunstuitleen zijn niet alleen plekken om mooie schilderijen te bekijken. Ze zijn ook gewoon leuk en spannend! Speciaal voor de kinderen uit groep 4 is er de les 'Maak kennis met kunst'. Spelenderwijs leren kinderen meer over kunst en gaan ze zelf aan de slag met het thema 'bewaren en verzamelen'.

Terug naar de Romeinen!

In de museumles 'Terug naar de Romeinen' maken de leerlingen van groep 5 kennis met de vroegste geschiedenis van hun eigen woonplaats. De kinderen komen van alles te weten over Forum Hadriani en ze ontdekken waarom dit voor de Romeinen zo'n belangrijke plek was.

De Romeinse leskist

Door de Romeinse leskist in de klas te halen kunnen leerlingen op een praktische manier kennis maken met het Romeinse leven. De leskist is gevuld met Romeinse replica's die passen bij diverse thema's zoals; het Romeinse leger, eten en drinken, de Romeinse vrouw.

Romeinenspel - Blijf van mijn Olijf!

Tijdens het spel leren kinderen spelenderwijs over de Romeinen. Onder begeleiding van 2 educatievrijwilligers gaan de kinderen aan de slag met de onderdelen, bestaande uit vragen, kleine workshops, interactieve opdrachten en meer. De onderwerpen beslaan Gladiatoren, geheimschrift, Romeinse spelletjes, muziek en meer. Geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Beeldenroute - Verhalen aan de Vliet

De Beeldenroute loopt langs de beelden in de buitenruimte, er kan gekozen worden tussen de route in Voorburg of in Leidschendam. Door het volgen van een beeldenroute in de eigen omgeving komen de leerlingen in aanraking met verhalen van Leidschendam-Voorburg. De opdrachten zijn multidisciplinair van aard. De les in ontwikkeld voor leerlingen van groep 8, maar ook geschikt voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs. 

Kerkarchitectuur - Geloof in je eigen omgeving

De Kerkarchitectuur les kent een Voorburgse en Leidschendamse variant. De leerlingen vergelijken de architectuur van twee kerken. In Leidschendam wordt de architectuur van de Petrus en Paulus Kerk vergeleken met die van de Dorpskerk de "Peperbus". In Voorburg wordt de architectuur van de Oude Kerk met die van de Franse Kerk vergeleken. Leerlingen gebruiken hun verbeelding om de betekenis(-sen) van het erfgoed in heden, verleden en toekomst te verkennen. De les in ontwikkeld voor leerlingen van groep 8, maar ook geschikt voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.