Vonken van verbeelding

Swaensteyn pakt uit!

Heropening Voorburgse musea

Home > Vonken van verbeelding

Vonken van verbeelding

Vonken van verbeelding: Gon Vandenbergh in Huygens’ Swaensteyn
Gon Vandenbergh: de meeste inwoners van Leidschendam en Voorburg kennen haar als een bevlogen dierenarts. Minder bekend zijn misschien haar activiteiten als beeldend kunstenaar. Op een kleine expositie die op zaterdag 5 maart werd geopend in museum Huygens’ Swaensteyn kan de bezoeker vaststellen dat zij ook dat métier op hoog niveau beoefent. De geselecteerde beelden – haar recente werk – gaan moeiteloos de confrontatie aan met de topstukken uit de permanente collectie van het museum.  

Vonken van verbeelding
Gon wil als kunstenaar niet behagen. Haar verhaal - want het werk is altijd een vertelling in beelden – is de hoofdzaak. Daarbij wordt de beschouwer niet geaaid. Integendeel, eerder geschokt. De materiaalkeuze wordt ingegeven door de behoefte. Reizend is Gon een verzamelaar, een jutter. Onderdelen van dode dieren, weggegooide voorwerpen, alles kan tot vonken van verbeelding leiden.

De schurende beelden zetten aan het denken. Zijn soms een commentaar op de wereld waarin zij leeft. De titels van sommige van de getoonde werken verraden dat al, zoals ‘2020 Corona Bitch’ of ‘De Wappie – Gekte’. Andere zijn weer geïnspireerd door persoonlijke ervaringen, zijn dan van een zachte subtiliteit.

Inspiratie
Een deel van deze collectie keramieken is geïnspireerd door het werk van Jeroen Bosch. Diens vileine humor, absurditeit en hang naar het duistere zijn duidelijk aanwijsbaar. Harry Kortman, voorzitter van Huygens’ Hofwijck, wees in zijn speech bij de vernissage op dit kenmerk van het getoonde werk: ‘Beide elementen, die verwijzing naar de huidige staat van de wereld om ons heen én het appelleren aan die mysterieuze droomwereld van Bosch zijn haakjes waardoor de beelden ons op de een of andere manier fascineren’.

De expositie is te bezoeken tot en met 10 april. Huygens’ Swaensteyn is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Over Huygens’ Swaensteyn
Huygens’ Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Sinds 1 januari 2022 vormt Huygens’ Swaensteyn samen met Huygens’ Hofwijck  één museale organisatie onder de naam Stichting Huygensmuseum. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Noot voor de reactie
Foto: Opening met Gon Vandenbergh en Harry Kortman
Meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck & Huygens’ Swaensteyn musealezaken@huygensmuseum.nl (06 187 198 09).

 

Persbericht, 8 maart 2022