Tentoonstelling Herman Bogman, Haags aquarellist geopend

Herman Bogman, Haags aquarellist

Topstukken uit de collectie van Fred Klomp

Home > Tentoonstelling Herman Bogman, Haags aquarellist geopend

Tentoonstelling Herman Bogman, Haags aquarellist geopend

 

Op zaterdag 3 september is in Museum Swaensteyn in Voorburg onder grote belangstelling de overzichtstentoonstelling van het werk van Herman Bogman geopend. De directie van het museum, Janelle Moerman en Peter van der Ploeg, overhandigden het eerste exemplaar van de catalogus over het werk van Herman Bogman aan verzamelaar Fred Klomp. Het museum toont liefst zeventig van de mooiste aquarellen van Herman Bogman uit de omvangrijke collectie van deze Haagse verzamelaar.

 

Herman Bogman (1890-1975) is één van de grote namen in de Nederlandse aquarelschilderkunst. Hij schiep een oeuvre dat nog steeds imponeert door haar kwaliteit én omvang. De laatste grote tentoonstelling van Bogmans werk, in het Haagse Gemeentemuseum, dateert van 1970.

 

De artistieke loopbaan van Herman Bogman is vrij exact in twee delen te scheiden. De jonge Bogman schildert in olieverf. Maar omstreeks zijn vijftigste laat hij dat medium resoluut vallen om de resterende 35 jaar van zijn leven vrijwel uitsluitend aquarellen te vervaardigen, schilderingen in waterverf. Daarin blijkt ook zijn ware meesterschap te liggen, zijn aquarellen zijn van hoog niveau.  Ze zijn trefzeker geschilderd, met een sprankelende lichtwerking en in een subtiel palet. De kleine bladen bezitten een grote mate van intimiteit, de grotere composities zijn juist heel krachtig opgezet. De kunst van het aquarelleren is er een van het subtiele en de nuancering. Het is ook een lastige techniek, alles moet in één keer goed zijn, herstel is nauwelijks mogelijk. Bij Bogman lijkt alles inderdaad met speels gemak en in één keer te zijn gedaan. Van hem werd dan ook gezegd dat ‘zijn hand zo snel was als zijn ­­oog’.

 

Herman Bogman kiest traditionele onderwerpen: stillevens, bloemstukken, landschappen, stadsgezichten en portretten. In de tentoonstelling zijn ook de originele objecten te zien die hij als model gebruikte voor zijn stillevens.

De tentoonstelling Herman Bogman, Haags aquarellist is tot en met 4 december 2016 te zien is in Museum Swaensteyn. In de winkel van het museum is de rijkelijk geïllustreerde catalogus over het werk van Herman Bogman te koop.