Tentoonstelling Guido Sprenkels

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Tentoonstelling Guido Sprenkels

Tentoonstelling Guido Sprenkels

Tentoonstelling Guido Sprenkels

In Museum Swaensteyn is t/m 22 maart een overzichtstentoonstelling te zien van de bronzen beelden van Guido Sprenkels. Wethouder Astrid van Eekelen opende de tentoonstelling onder grote belangstelling. De tentoonstelling laat niet alleen een overzicht van de beelden van Sprenkels zien, maar geeft ook een kijkje in de werkwijze van deze beeldhouwer.

In de beelden van Sprenkels staat het menselijk lichaam (en soms het dierlijke ) centraal. Elk beeld dat hij maakt, wordt eerst geboetseerd in klei of in boetseerwas. Nadat er een mal is gemaakt wordt het beeld in brons gegoten. Sprenkels voltooit elk werk zelf, waardoor het maken van de beelden een tijdrovend, ambachtelijk en ook kostbaar proces is. Zijn beelden zijn niet gestileerd, maar juist rijk aan vorm. Anatomie speelt dan ook een belangrijke rol en vaak wordt deze in meerdere of mindere mate overdreven. Sprenkels zoekt naar een bepaalde spanning tussen de realiteit en organisch sprekende vormen. Zijn stijl varieert van realistisch tot expressief, waarbij torso’s en andere fragmenten van het lichaam veelvoorkomende onderwerpen zijn.

Een groot aantal beelden van Sprenkels is ook te vinden in de openlucht in Voorburg en omstreken. Zo kennen veel mensen het beeld van De Vrijwilliger, de man met de pandjesjas, bij theater Ludens en ook de gespierde torso Atlas in de Herenstaat in Voorburg is een bekend beeld in de straat. Vorig jaar januari werd het beeld van generaal Ted Meines in Leidschendam onthuld door Marco Kroon en diezelfde maand werd de bronzen buste van Johan Cruijff onthuld in de Johan Cruijff ArenA.

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

-------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:
Plaatsing afbeeldingen o.v.v.
afb. 1 Guido Sprenkels, De Vrijwilliger
afb. 2 Guido Sprenkels, Atlas in de Herenstraat Voorburg
afb. 3 Opening Tentoonstelling Guido Sprenkels en Wethouder Astrid van Eekelen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, conservator femke.overdijk@swaensteyn.nl  of  Karlien Ritter, hoofd museale zaken Museum Swaensteyn karlien.ritter@swaensteyn.nl (070-386 1673).

 

Persbericht, 20 januari 2020