Stichting Huygensmuseum

Over ons

De organisatie van het museum


Directeur
Tim Zeedijk

Home > Stichting Huygensmuseum

Stichting Huygensmuseum

Leidschendam-Voorburg krijgt nieuwe museale organisatie met nationale betekenis

Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn gaan samen een nieuw historisch museum exploiteren onder de naam Stichting Huygensmuseum. De twee museale instellingen in Leidschendam-Voorburg hebben hiertoe besloten. De nieuwe combinatie brengt zo op verhalende en museaal aantrekkelijke wijze de unieke geschiedenis van vader en zoon Huygens voor het voetlicht. Ook komen hun relatie met de Oranjes en de geschiedenis van de Romeinse vestigingsplaats Forum Hadriani aan bod.

Huygensmuseum bestaat uit de bijzondere buitenplaats Huygens' Hofwijck, waar de geschiedenis van onze Gouden Eeuw tot leven wordt gewekt. Parallel hieraan zal Museum Swaensteyn voortaan als Huygens’ Swaensteyn de museale verbreding en verdieping vertegenwoordigen met wisselende tentoonstellingen en een snel groeiende vaste collectie.

De buitenplaats Huygens’ Hofwijck is een van de best bewaard gebleven monumenten  van ons land. De dichter, componist en diplomaat Constantijn Huygens (1596-1687) liet Hofwijck in 1642 als buitenverblijf bouwen. Zoon Christiaan (1629-1695), één van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap, uitvinder van het slingeruurwerk en ontdekker van de ringen van Saturnus, schreef er ‘Kosmotheoros’. Daarin bracht hij zijn kennis van het heelal bijeen. Beroemde bezoekers van Hofwijck waren onder andere Baruch Spinoza en Elizabeth Stuart, ook wel bekend vanwege haar schoonheid als de Queen of Hearts en de Winterkoningin.

Op de locatie Huygens’ Swaensteyn wordt  aandacht besteed aan de geschiedenis van prinses Marianne (1810-1883), dochter van koning Willem I. Daarnaast belicht het museum de cultuurhistorische betekenis van Forum Hadriani, de meest noordelijk gelegen Romeinse vestiging op het Europese vasteland en op twee na oudste stad van Nederland.  Leidschendam-Voorburg werd op grond hiervan onlangs de status van Unesco Werelderfgoed toegekend.

Wethouder van cultuur in Leidschendam-Voorburg, Astrid van Eekelen, is verheugd met de samenvoeging van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn tot het Huygensmuseum. ‘Onze gemeente heeft een rijke historie die van de Romeinen via Constantijn en Christiaan Huygens tot de lotgevallen van prinses Marianne reikt. Die geschiedenis wordt voortaan in vernieuwende en steeds verrassende vormen door één museumorganisatie gepresenteerd, en is daarmee ook toekomstbestendig.’


Afbeelding Hofwijck: Charles Groeneveld

Afbeelding Swaensteyn: Karlien Ritter
 

Voor informatie en beeldmateriaal contact opnemen met:

Wang Choy, voorzitter Stichting Huygensmuseum, wchchoy@me.com of 06-22950163.
Karlien Ritter, hoofd museale zaken Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn, musealezaken@huygensmuseum.nl of 06 187 198 09

Persbericht: Voorburg, 31 januari 2022