Openbare restauratie in Museum Swaensteyn

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Openbare restauratie in Museum Swaensteyn

Openbare restauratie in Museum Swaensteyn

Openbare restauratie in Museum Swaensteyn

Hebt u altijd al eens een schilderijenrestaurator aan het werk willen zien?  Dat kan nu in Museum Swaensteyn. Op donderdag 4 en vrijdag 5 november is de Notariszaal van het museum even een openbaar restauratie-atelier. Restaurator Barbara Susijn zal dan een begin maken met de behandeling van het Winterlandschap van de Voorburgse schilder Barend Brouwer (1872-1936), door het verwijderen van de vergeelde vernis. Peter van der Ploeg, directeur van het museum, houdt lezingen over het restaureren van oude schilderijen.

Sigarenrook
Museum Swaensteyn verwierf het monumentale schilderij tijdens de eerste golf van Covid-19, bij het Twents Veilinghuis. Door de sterk vergeelde vernis was er nauwelijks interesse voor het werk en werd het museum voor achthonderd euro de nieuwe eigenaar. Een koopje voor een winterlandschap van dit formaat. Gevraagd naar de herkomst van het doek, wist de veilingmeester te vertellen dat het van de biljartkamer van een inmiddels gesloten café kwam. Als dat klopt, is de vernis dus niet alleen vergeeld, maar waarschijnlijk ook bedekt door een dikke aanslag van sigarenrook.

Vernisafname
Het verwijderen van een verdonkerde vernis is vaak het meest spectaculaire deel van een restauratie. Je ziet dan onder de handen van de restaurator iets van de oorspronkelijke kleuren terugkomen. De restaurator werkt daarbij onder een daglichtlamp, draagt een sterk vergrotende hoofdloep en heeft het oplosmiddel afgestemd op deze specifieke behandeling. Een afzuiginstallatie zorgt ervoor dat de dampen van het oplosmiddel naar buiten worden geblazen. Bezoekers kunnen dit proces, dat gewoonlijk achter de schermen plaatsvindt, op 4 en 5 november van nabij meemaken.

Restaureren: een spannende bezigheid
Het beroep van schilderijenrestaurator vergt meer kwaliteiten dan artisticiteit alleen. De moderne techniek maakt tegenwoordig immers geavanceerd onderzoek mogelijk dat enkele decennia geleden nog ondenkbaar was. Dit natuurwetenschappelijke onderzoek heeft het beroep van restaurator een nieuwe dimensie gegeven. Vooral bij Oude Meesters, schilderijen die vaak een geschiedenis van eeuwen achter zich hebben, heeft dergelijk onderzoek soms tot spectaculaire inzichten geleid. Peter van der Ploeg, voormalig hoofdconservator van het Mauritshuis, zal dat op beide dagen en op zondag in een lezing uit de doeken doen.

Programma
Openbare restauratie: 4 en 5 november, 13.00 – 17.00 uur
Lezing over onderzoek en restaureren Oude Meesters,  4, 5 en 7 november om 15.00 uur (duur 45 minuten)
Voor de lezing dient u zich aan te melden via info@swaensteyn.nl. Toegang tot de lezing uitsluitend met de QR CoronaCheck.

Afbeelding
Karlien Ritter, hoofd museale zaken, bekijkt details in het winterlandschap

 

Voor meer informatie neemt u het beste contact op met Peter van der Ploeg, directeur peter.vanderploeg@hofwijck.nl of 06 4861 1147 / Karlien Ritter, hoofd museale zaken karlien.ritter@swaensteyn.nl of 070 386 1673 / Femke Overdijk, conservator, femke.overdijk@swaensteyn.nl of 070 386 1673

Persbericht, 25 oktober 2021