Museum Swaensteyn viert aanwinsten 2014-2018

Kerkbeeld Termote

Kerkbeeld van Albert Termote

Home > Museum Swaensteyn viert aanwinsten 2014-2018

Museum Swaensteyn viert aanwinsten 2014-2018

Museum Swaensteyn viert aanwinsten 2014-2018

Een levende museumcollectie is een collectie die met enige regelmaat wordt aangevuld. Dat geldt ook voor Museum Swaensteyn. Sinds 2014 heeft het museum ruim dertig kunstwerken aan de verzameling kunnen toevoegen. Dat gaat om schenkingen, langdurige bruiklenen én aankopen. Vanaf zaterdag 20 januari toont het museum die aanwinsten in een speciale presentatie. Om iedereen de gelegenheid te bieden die nieuwe werken met eigen ogen te zien, is het museum op zaterdag 20 januari gratis toegankelijk.

Voorburg en Leidschendam

Als Museum voor de Kunst & Cultuur aan de Vliet  is Swaensteyn altijd op zoek naar kunstwerken en andere objecten die het artistieke leven in de gemeente in beeld brengen. Soms letterlijk. Zo werd in 2014 een prachtige aquarel verworven van Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933), een bekende schilder van militaire taferelen. Dit werk toont de Doortocht van de veldartillerie in de Herenstraat in Voorburg, omstreeks 1890. Uit de nalatenschap van de artiest en modeontwerper Jean Louzac koos het museum onlangs een imposant vrouwenportret van de hand van Marie Willeboordse. En ook uit de nalatenschap van Hubert Bekman, lid van De Nieuwe Ploeg, verwierf het museum enkele bijzonder fraaie schilderijen.

Sculpturen

Leidschendam-Voorburg is rijk aan beelden, zowel in de openbare ruimte als in het museum. Sinds 2014 heeft museum een handvol heel vroege, monumentale kerkbeelden van Albert Termote verworven, naast ander werk van Termote en van Marian Gobius, Johanna Bleuland van Oordt, Frans Kokshoorn en andere lokale beeldhouwers. Ook is sinds kort het atelier van Marian Gobius, dat zij bij haar overlijden in z’n geheel naliet aan het museum, opnieuw gereconstrueerd.  

Marianne en haar Italiaanse portretten

In 2015 wist Museum Swaensteyn na een jaar fondsenwerven vier belangrijke schilderijen uit de voormalige verzameling van Prinses Marianne aan te kopen. Deze serie portretten van apostelen kocht zij omstreeks 1851 in Rome. Momenteel is het museum bezig met de aankoop van een originele Mariannevleugel die sinds 2016 in bruikleen is van een particuliere verzamelaar. Het grootste deel van de benodigde gelden daarvoor is binnen, het zou zomaar kunnen dat tijdens de aanwinstenpresentatie ook deze vleugel definitief aan de collectie kan worden toegevoegd.

Gratis toegankelijk

Museum Swaensteyn is er trots op dat deze en vele andere objecten – schilderijen, beelden, prenten, foto’s - konden worden verworven ondanks het ontbreken van een regulier aankoopbudget. Om dat te vieren bent u op zaterdag 20 januari van harte welkom, gratis. Directeur Peter van der Ploeg geeft rondleidingen door de presentatie en beantwoord uw vragen.

Bijschrift foto

Jan Hoynck van Papendrecht (1858-1933),Doortocht van de veldartillerie in de Herenstraat in Voorburg, omstreeks 1890

Plaatsing foto onder vermelding van de naam van de fotograaf: Charles Groeneveld

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, Hoofd museale zaken Museum Swaensteyn (070-386 1673) of via karlien.ritter@swaensteyn.nl

   

Persbericht

Voorburg, 12 januari 2018