Hofstede Lezing Constantijn Huygens

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Hofstede Lezing Constantijn Huygens
1 september
02 september

Hofstede Lezing Constantijn Huygens

Hofstede Lezing Constantijn Huygens

 

Constantijn Huygens (1596-1687), de prominente Nederlandse dichter en secretaris van de stadhouders, was een echte homo universalis. Hij was ook diplomaat, kunstkenner, bibliofiel, verzamelaar, componist en geleerde. Door middel van het voeren van correspondenties onderhield hij een uitgebreid netwerk van relaties. Huygens heeft meer dan 100.000 brieven geschreven en ontvangen, waarvan ca. 10.000 brieven bewaard zijn gebleven.

Ineke Huysman, onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en editeur van de Constantijn Huygens Briefwisseling Online, zal in deze lezing aandacht besteden aan de correspondentie die Huygens onderhield met zijn twee dichtersvrienden Jacob Westerbaen (1599-1670) en Jacob Cats (1577-1660).
Ze wisselden niet alleen hun gedichten uit, maar ook bloemzaden voor hun tuinen. Huygens gaf Westerbaen menig poëtisch advies, in ruil voor fruitstekjes en deskundige tuinadviezen. Omgekeerd liet Westerbaan een kooi met duiven op Hofwijck bezorgen.

Zij schreven alle drie een hofdicht over hun paradijselijke woonstede. In 1652 publiceerde Huygens zijn lofzang op ‘Hofwijck’. In 1654 verscheen het daarop geïnspireerde ‘Arctoa Tempe, Ockenburgh’ van Westerbaen. Een jaar later volgde Cats met ‘Ouderdom en Buyten-Leven’ op Sorghvliet.
 

Lezing: Museum Swaensteyn
Spreker: Ineke Huysman, historica

Na de lezing volgt bezoek aan Huygens' Hofwijck.
 

Meer informatie en aanmelding via https://www.buitenplaatsockenburgh.nl/home/

 

Let op: de tentoonstellingszaal zal deze dag gesloten zijn i.v.m. de lezing