Activiteiten musea in oktober

Romeinenworkshop Museum Swaensteyn

Een fibula is een speld waarmee Romeinen hun kleding dichtmaakten. Zo’n speld was vrij eenvoudig of juist heel mooi en kostbaar, afhankelijk van de status van de Romein. Met behulp van zilverdraad en diverse tangetjes ga je jouw eigen fibula maken.

De Romeinenworkshop fibula maken wordt op zaterdag 15 oktober gegeven van 14.00-15.30 uur.

Home > Activiteiten musea in oktober

Activiteiten musea in oktober

Volop activiteiten voor kinderen in de musea in Voorburg in oktober
Doe mee aan de aquarelleerworkshop, Museumjeugduniversiteit, de Romeinenworkshop of onze Christiaanfamiliemiddag!

 

In de maand oktober organiseren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn - beiden gelegen in het Huygenskwartier in Voorburg - allerlei activiteiten voor kinderen. Op zaterdag 1 oktober is er een workshop aquarelleren in Museum Swaensteyn. Leer kijken als Herman Bogman, de schilder wiens werk nu in het museum is te bewonderen, en pak zelf het penseel op.  Op zondag 2 en 9 oktober kun je meedoen aan Museumjeugduniversiteit op Hofwijck. Daar kom je meer te weten over de werking van je hersenen en leer je hoever je kunt kijken in het heelal. Tijdens de Romeinenweek op 15 oktober is er een workshop fibula’s maken. Dat zijn mooie sierspelden waarmee de Romeinen hun kleding goed vastzetten. Op 23 oktober organiseert Hofwijck de workshop Christiaan Kijkt! Kijk je mee. De Oud-hollandse keuken van het museum wordt dan tijdelijk omgetoverd in een onderzoekslaboratorium.  Kinderen kunnen met microscopen, lenzen en telescopen aan de slag om ontdekkingen te doen.

Bezoek in oktober de musea in Voorburg en doe mee!

 

Aquarelleerworkshop op 1 oktober Museum Swaensteyn

Herman Bogman is een van Nederlands beroemdste aquarellisten. In Museum Swaensteyn is op dit moment een tentoonstelling van zijn werk te zien. Bogman schilderde vooral stillevens met bloemen maar ook met vissen en schelpen. In het workshopatelier van het museum bespreken we enkele aquarellen van Herman Bogman. Daarna ga je zelf aan de slag. We beginnen met een potloodschets. Op een proefpapier wordt geëxperimenteerd met water en verf. Zo leren je iets over het nat-in nat werken. Daarna wordt de potloodschets uitgewerkt tot een aquarel. De workshop aquarelleren start om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Het museum is die dag gratis toegankelijk voor kinderen. Zij betalen wel €2,50 voor deelname aan de workshop. Aanmelden kan via secretariaat@swaensteyn.nl.

 

Museumjeugduniversiteit op 2 en 9 oktober Huygens’ Hofwijck

Zit er een einde aan je gedachten en hoe werken je hersenen? Hoever kan je kijken in het heelal? Deze en andere vragen worden in twee interessante Museumjeugduniversiteitcolleges op Hofwijck beantwoord door kinderfilosoof Marja van Rossum en sterrenkundige Thomas Wijnen.  Ben je tussen de  8 en 12 jaar en nieuwsgierig? Dan ben je van harte welkom. De colleges op zondagmorgen 2 en 9 oktober starten om 11:30 uur en duren tot 12:30 uur, na afloop is er een drankje in de keuken. Deelname aan de colleges kost € 5,- per keer, aanmelden kan via secretariaat@hofwijck.nl
 

Romeinenworkshop op 15 oktober Museum Swaensteyn

Een fibula is een speld waarmee Romeinen hun kleding dichtmaakten. Zo’n speld was vrij eenvoudig of juist heel mooi en kostbaar, afhankelijk van de status van de Romein. Met behulp van zilverdraad en diverse tangetjes ga je jouw eigen fibula maken.

De Romeinenworkshop fibula maken wordt op zaterdag 15 oktober gegeven van 14.00-15.30 uur.

Kinderen bezoeken die dag gratis het museum maar betalen €2,50 voor deelname aan de workshop. Aanmelden kan via secretariaat@swaensteyn.nl.

 

Workshop Christiaan kijkt! Kijk je mee? op 23 oktober Huygens’ Hofwijck

In de workshop Christiaan Kijkt! Kijk je mee? wordt de keuken van Huygens' Hofwijck omgetoverd in een onderzoekslaboratorium. Je gaat – net als Christiaan Huygens honderden jaren geleden deed – zelf aan de slag met microscopen, lenzen en telescopen. Om ideeën op te doen bezoek je natuurlijk ook de tentoonstelling Christiaan Kijkt! die in het museum is te zien. De workshop voor kinderen van 7-12 jaar start om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur, inclusief limonade en wat lekkers. De (groot)ouders en of begeleiders krijgen tijdens de workshop een speciale rondleiding over de tentoonstelling. Na afloop kunnen zij de ontdekkingen van de kinderen bewonderen. Deelname aan de workshop is €2,50 per kind dat is exclusief de entree van kinderen en volwassen deelnemers tot het museum. Het museum is gratis te bezoeken met de Museumkaart. Aanmelden kan via secretariaat@hofwijck.nl.

 

Over Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn

Hofwijck, de beroemde buitenplaats van Constantijn en Christiaan Huygens, is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op dit moment is in het museum de tentoonstelling Christiaan Kijkt! Telescopen en microscopen uit Museum Boerhaave terug op Huygens’ Hofwijck te zien. Zie voor meer informatie www.hofwijck.nl
Museum Swaensteyn is kunst en cultuur aan de Vliet. In het museum is de tentoonstelling  Herman Bogman, Haags aquarellist te zien. Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl

Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn liggen middenin het Huygenskwartier, het prachtige historische centrum van Voorburg.