Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Vreugd en Rust

Vreugd en Rust De buitenplaats, de bewoners en het Zocherpark

Home > Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

Het bombardement op het Bezuidenhout, gezien vanuit Voorburg

In Museum Swaensteyn is van 18 juli t/m 30 augustus 2020 de tentoonstelling te zien over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in en nabij Voorburg. Daarbij wordt specifiek ingegaan op het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de bevrijding kort daarna.

Het bombardement op 3 maart 1945

Tussen 1941 en 1943 bouwde het Duitse leger de Atlantikwall, een kilometerslange verdedigingslinie. De Atlantikwall reikte tot aan het Haagse Bos, waarvandaan de Duitsers hun V2-raketten naar Engeland schoten. Op 3 maart 1945 wilden de geallieerden deze raketten uitschakelen met een groots bombardement. Door een fout werd echter niet het bos, maar een groot deel van de wijk Bezuidenhout verwoest. Honderden mensen kwamen om of raakten gewond en tuinduizenden verloren hun huis. Velen sloegen na het bombardement op de vlucht. Via het spoorviaduct en de Laan van Nieuw Oost Indië konden ze Voorburg bereiken.

De bevrijding

Op 8 mei 1945 reden de Canadezen Leidschendam en Voorburg binnen en werd ook hier de bevrijding uitbundig gevierd. Aan de hand van herinneringen en objecten worden de laatste oorlogsmaanden en de daaropvolgende bevrijding in Voorburg en Leidschendam in beeld gebracht. 

De tentoonstelling is in samenwerking met Stichting 3 maart 1945 samengesteld.

Foto: Burgemeester Klaas Tigelaar en Lia van den Broek van Stichting 3 maart ‘45 openen de tentoonstelling in Museum Swaensteyn.

Noot voor redacties: Neem voor meer informatie contact op met Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken, 06 187 198 09 of via e-mail: karlien.ritter@swaensteyn.nl of met Femke Overdijk, conservator, via e-mail: femke.overdijk@swaensteyn.nl

 

Persbericht, Voorburg, 18 juli 2020