Adriana en Johanna Bleuland van Oordt

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom word je als vriend met open armen ontvangen.

Home > Adriana en Johanna Bleuland van Oordt

Adriana en Johanna Bleuland van Oordt

Kunstzinnige zusters op een Voorburgse Buitenplaats

In Museum Swaensteyn opent vandaag een overzichtstentoonstelling gewijd aan twee bijzondere kunstenaressen: Adriana en Johanna Bleuland van Oordt. Deze twee zussen creëerden omstreeks 1900 een opmerkelijk oeuvre dat zowel schilderijen, pasteltekeningen als sculpturen omvat. Zij deden dat niet in het licht van de schijnwerpers, maar in de relatieve beslotenheid van hun gezamenlijke atelier op de Voorburgse buitenplaats Middendorp. Als zelfbewuste vrouwen van hun tijd beijverden zij zich ook voor het vrouwenkiesrecht en dierenwelzijn. De expositie Adriana en Johanna belicht het leven en werk van deze twee Voorburgse dames. 

Een familiehuis aan de Vliet

De buitenplaats Middendorp, gelegen in het historische centrum van Voorburg, werd in 1866 verworven door Jan Bleuland van Oordt. Op het terrein naast het huis begon hij een fabriek voor zinkornamenten, even later kreeg hij ook een vergunning om geoctrooieerd petroleumgas te produceren. De ligging aan het water was voor die bedrijvigheid ideaal, omdat grondstoffen en goederen gemakkelijk over de Vliet konden worden aan- en afgevoerd.

Adriana (1862-1944) en Johanna (1865-1948) Bleuland van Oordt waren de oudste kinderen van een groot gezin. Ze groeiden op in het toen nog zeer dorpse Voorburg en bezochten allebei de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ze de zogenoemde ‘damesklas’ volgden. Adriana bleek een groot talent voor tekenen en schilderen te hebben, terwijl Johanna daarnaast ook voor de beeldhouwkunst koos. De zussen woonden het grootste deel van hun leven op Middendorp, waar ze een gezamenlijk atelier hadden. Ze trouwden nooit en bleven tot op hoge leeftijd voor hun ouders zorgen.

Artistiek succes

Het werk van Adriana en Johanna werd door hun tijdgenoten gewaardeerd. Schilders als Jozef Israëls en Thérèse Schwartze lieten zich lovend uit over het werk van Adriana. De zussen waren lid van kunstenaarsverenigingen als de Haagsche Kunstkring en Pulchri Studio, waar ze met grote regelmaat exposeerden. Het werk van Adriana, dat vooral bestaat uit portretten en stillevens, werd verkocht door de Haagse vestiging  van de gerenommeerde Franse kunsthandel Goupil & Cie. Adriana vervaardigde ook portretten en ander werk in opdrachten, onder andere voor het Vredespaleis ter gelegenheid van de ingebruikname daarvan in 1913. In het oeuvre van Johanna is een voorliefde te zien voor het afbeelden van dieren. 

Sociaal bewuste vrouwen

Zowel Adriana als Johanna ontwikkelden een sterk gevoel voor maatschappelijke en sociale rechtvaardigheid, uitmondend in hun actieve betrokkenheid bij organisaties die daarvoor opkwamen. Adriana was een fervent voorstander van gelijkheid tussen mannen en vrouwen en werd in 1912 lid en later voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Johanna zette zich in voor het dierenwelzijn en benutte haar artistieke talenten om voor de campagnes van de Vereeniging tot Bescherming van Dieren promotiemateriaal te vervaardigen.

Voor het eerst te zien

De tentoonstelling ‘Adriana en Johanna Bleuland van Oordt. Kunstzinnige zusters op een Voorburgse buitenplaats’ toont een ruime selectie uit de oeuvres van Adriana en Johanna. Alle bruiklenen zijn afkomstig uit particuliere verzamelingen en zijn nu voor het eerst voor het publiek te zien. Aan de hand van uniek archiefmateriaal uit het familiearchief Bleuland van Oordt, waaronder foto’s, brieven en andere persoonlijke documenten, komen Adriana en Johanna voor de bezoeker tot leven.

De tentoonstelling is tot en met 27 mei te zien in Museum Swaensteyn, Herenstraat 101 te Voorburg. Bij de tentoonstelling is een boekje te koop à € 4,95.

Bijschrift bij afbeelding

Adriana Bleuland van Oordt, De Zeepbel, pasteltekening

Johanna Bleuland van Oordt, Stilleven met zonnebloemen, olieverf op doek
Foto onder naamsvermelding van fotograaf Charles Groeneveld.

Voor redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Femke Overdijk, conservator van de tentoonstelling 070 386 1673 of via femke.overdijk@swaensteyn.nl of met Peter van der Ploeg, directeur Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck, 06 4861 1147 of via peter.vanderploeg@swaensteyn.nl

Persbericht, Voorburg, 16 maart 2018