Gregor Rensen opent beeldententoonstelling Museum Swaensteyn

Beeltenissen Bevroren in Brons
De Voorburgse kunstenares Josephine Kortman heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd met veelzijdig werk. De tentoonstelling toont een selectie van haar bronzen sculpturen.
In haar werk komt een voorliefde voor boetseren en beeldhouwen naar voren. Haar bronzen beelden  kenmerken zich door realisme en beweging. In haar sculpturen vangt Kortman een bepaald moment en houdt dat vast.

 

Home > Gregor Rensen opent beeldententoonstelling Museum Swaensteyn

Gregor Rensen opent beeldententoonstelling Museum Swaensteyn

Gregor Rensen opent beeldententoonstelling Museum Swaensteyn

Op zaterdag 11 maart werd onder grote publieke belangstelling In Museum Swaensteyn de tentoonstelling Beeltenissen Bevroren in Brons geopend. Gregor Rensen, voormalig wethouder van Leidschendam-Voorburg en thans  burgemeester van Brielle, verrichte de opening. Een van de topstukken op de tentoonstelling is een buste van Titus Brandsma, afkomstig uit het Bedevaartsoord Heilige Martelaren van Gorcum te Brielle.

Kunstenares Josephine Kortman kreeg in 1992 opdracht van het bisdom Rotterdam om voor de kerk te Brielle een portretbuste van Titus Brandsma te maken. Brandsma, een vooraanstaande karmeliet, is in de oorlog in het concentratiekamp Dachau gestorven. Begin januari 1942 werd hij gearresteerd nadat hij zich verzette tegen het plaatsen van NSB advertenties in Rooms-Katholieke dagbladen. De opdracht voor de buste in Brielle bleef niet zonder gevolgen, meerdere katholieke kerken bestelde een tweede versie. De bekendste daarvan is de Kerk der Friezen in Rome.

Gregor Rensen ging in zijn openingsspeech in op het werk van Brandsma, de plek die hij heeft in het martelarenkerk in Brielle en op de band die Josephine Kortman heeft met de priester. De tentoonstelling duurt nog tot en met 15 april.

Bijschrift foto

Gregor Rensen en Josephine Kortman onthullen de portretbuste van Titus Brandsma.
[Foto: Charles Groeneveld]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Peter van der Ploeg, directeur, of Karlien Ritter, hoofd museale zaken (070-386 1673) of via peter.vanderploeg@swaensteyn.nl of karlien.ritter@swaensteyn.nl

 

Voorburg, 13 maart 2017