Samenwerking Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn

Tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald

Het kerstverhaal uitgestald

Home > Samenwerking Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn

Samenwerking Huygens' Hofwijck en Museum Swaensteyn

Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn tekenen een Samenwerkingsovereenkomst

De Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn zijn op vrijdag 8 december een formele samenwerking aangegaan. De musea bundelen hun krachten om effectiever projecten te kunnen realiseren op basis van cultureel ondernemerschap. Al in 2018 zal de samenwerking leiden tot twee tentoonstellingen. Ook delen de musea hun personeel, kennis en faciliteiten. Een speerpunt van de samenwerking is de gezamenlijke ambitie om Museum Swaensteyn te verhuizen naar Huize Swaensteyn.

Afgelopen vrijdagmiddag tekenden Harry Kortman, voorzitter van de Vereniging Hofwijck, en Wang Choy, bestuursvoorzitter van Museum Swaensteyn, de samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde in Museum Swaensteyn, tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Het Kerstverhaal Uitgestald’.

Harry Kortman wilde wel toelichten waarom was gekozen voor deze plek en dit tijdstip: “Deze expositie is een mooi voorbeeld van de samenwerking die wij met de musea voor ogen hebben. Die samenwerking zou nog veel meer effect kunnen sorteren wanneer beide musea de beschikking zouden kunnen krijgen over het complex Huize Swaensteyn. De musea willen er een culturele hotspot realiseren, een plek die plaats biedt aan Museum Swaensteyn, met een grote en moderne tentoonstellingszaal waarin ook Huygens’ Hofwijck exposities kan tonen, aan Artibrak en de Raadszaal of een mogelijke wijkvestiging van de openbare bibliotheek.”

Wang Choy benadrukte een belangrijk argument voor de samenwerking: “Sinds de omvorming van Huygens’ Hofwijck vertonen de bezoekcijfers een stijgende lijn. Ook Museum Swaensteyn trekt sinds 2016 meer bezoekers door een actief tentoonstellingsprogramma. Doel van deze samenwerking is die groei te bestendigen, waardoor nog meer bezoekers de weg naar het Huygenskwartier zullen weten te vinden. Dat is goed voor de musea, voor de ondernemers in het Huygenskwartier en voor onze gemeente.”

De eerste projecten die in samenwerking worden georganiseerd staan al op de rails. In de zomer is dat ‘Voorburg Sculptuur 2018’, een grote beeldententoonstelling in beide musea en in de tuin van Huygens’s Hofwijck, die voor de gelegenheid zal worden omgetoverd in een beeldentuin. In het najaar tonen de musea ‘De Gouden Eeuw van de Vliet’, waarbij wordt samengewerkt met de Historische Vereniging Voorburg.   

Huygens’ Hofwijck is de 17e-eeuwse buitenplaats van Constantijn & Christiaan Huygens

Museum Swaensteyn is het Huis voor de Kunst & Cultuur aan de Vliet

Voor redacties:
De afbeelding kunt u rechtenvrij gebruiken o.v.v. fotograaf Frank Wiegmans. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Peter van der Ploeg, directeur Huygens’ Hofwijck & Museum Swaensteyn, 06 4861 1147 of via peter.vanderploeg@hofwijck.nl of peter.vanderploeg@swaensteyn.nl.