Nationale Archeologiedagen

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Nationale Archeologiedagen
12, 13 en 14 oktober
15 oktober

Nationale Archeologiedagen

Nationale Archeologiedagen & Corbulofestival

Ontdek de opnieuw ingerichte Romeinenkamer tijdens de Nationale Archeologiedagen, waarin het verhaal van de Romeinen en Forum Hadriani wordt gepresenteerd.

De Romeinse Limes

De noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes, liep in Nederland tweeduizend jaar geleden langs een horizontale lijn tussen Katwijk en Nijmegen. Die grens werd verdedigd vanuit forten, die in de meeste gevallen aan de grote rivieren lagen. Zo’n twintig kilometer zuidelijker daarvan lag Forum Hadriani, het huidige Voorburg. Het kanaal van Corbulo verbond deze stad met de Limes.

In het jaar 122 na Christus bezocht keizer Hadrianus de stad en verbleef daar enkele maanden. Hij verleende zijn naam aan de stad, die sindsdien Forum Hadriani heette. Tijdens het verblijf van de keizer was Forum Hadriani eventjes het centrum van de wereld.

Museum Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg ontwikkelen, met financiële steun van de provincie Zuid-Holland, het project ‘Romeinen aan de Vliet’.  Dit project beoogt de Romeinse aanwezigheid beter zichtbaar te maken in onze gemeente.

Plannen nieuwe presentatie Romeinen in Museum Swaensteyn

In Museum Swaensteyn wordt de Romeinen-presentatie geheel vernieuwd. De tweeduizend jaar oude Romeinse objecten worden gepresenteerd in nieuwe vitrines, veldheer Corbulo heet de bezoekers welkom en de bezoeker krijgt een beeld van het dagelijks leven in Forum Hadriani. Tijdens het Corbulofestival op zaterdag 13 oktober zullen de plannen voor de nieuwe presentatie voor het eerst aan het publiek worden getoond, eind oktober hopen we de zaal helemaal te hebben ingericht.

Speciaal programma tijdens het Corbulofestival op zaterdag 13 oktober

11.00-17.00 uur Museum geopend, 50% korting op de entree, kinderen gratis
11.00-17.00 uur Speurtocht voor kinderen "Terug naar de Romeinen"
13.00-16.00 uur Photobooth Romeinen