
Onze werkgroep is een zelfstandige vereniging van vrijwilligers in de archeologie. Wij onderhouden goede relaties met de landelijke vrijwilligersorganisatie AWN, maar wij zijn vooral gericht op de plaatselijke geschiedenis. Wij hebben een eigen werkruimte aan de Van Naeltwijckstraat, waar wij elke woensdag bijeen komen om op verschillende manieren met onze liefhebberij bezig te zijn, bij voorbeeld met het sorteren en determineren van archeologische vondsten. Het resultaat is vaak een publieksgerichte rapportage. In de werkruimte worden ook lezingen gehouden over recente ontwikkelingen in de archeologische vakwereld. Soms kunnen wij assisteren bij opgravingen, die door professionele buro’s in onze gemeente uitgevoerd worden, zoals bij de vernieuwing van het winkelcentrum Leidsenhage.

De Vereniging Erfgoed Leidschendam zet zich in voor het cultuurhistorisch erfgoed van Leidschendam en Stompwijk. Activiteiten zijn gericht op het behoud, bescherming en het onder de aandacht brengen van een breder publiek van de cultuurhistorische waarden van Leidschendam en Stompwijk. Dat gaat om monumenten, karakteristieke en historische gebouwen alsook de brede historie en ander cultureel erfgoed. Erfgoed Leidschendam werd in 1998 opgericht. De vereniging kent zo’n 250 leden en wordt volledig door vrijwilligers gerund. In het verenigingsperiodiek Erf Goed Nieuws staan historische beschouwingen en gedocumenteerde verhalen uit de rijke geschiedenis van Leidschendam.

De Historische Vereniging Voorburg stelt zich tot doel de lokale geschiedenis te bestuderen en de kennis daarover te verspreiden. Dat doet ze via werkgroepen zoals Voorburg Verteld Verleden, de reeks Historisch Voorburg, lezingen en medewerking aan exposities. De vereniging is gericht op samenwerking, omdat ze erin gelooft, dat samen meer kan worden bereikt dan ieder voor zich.

In 1984 schonk de De Frans Mortelmans Stichting de Voorburgse gemeenschap een beiaard (carillon) bestaande uit vierendertig klokken. Samen met de bestaande voorslag van vier klokken (de oudste klok stamt uit 1781) ontstond toen een carillon van 38 klokken. In 2005 schonken de Voorburgse Rotaryclubs een extra basklok, de 39ste klok. De handbespeling gaat via een stokkenklavier. Een speelautomaat zorgt ervoor dat ieder uur een door de beiaardier geprogrammeerde melodie en elk kwartier een korte Westminster klinken. Het carillon hangt in de toren van de Oude Kerk. De beiaardier is Gerda Peters.

Op Huygens' Hofwijck beleven bezoekers de Gouden Eeuw door de ogen van de veelzijdige dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon Christiaan Huygens. Hofwijck is in 1641 gebouwd naar een uniek ontwerp van Constantijn Huygens, huis en tuin hebben de vorm van een menselijk lichaam. Constantijn, die ruim 62 jaar in dienst was van de Oranje's zocht een plek om uit te rusten van zijn drukke werkzaamheden aan het Haagse hof. Bezoek de buitenplaats en de museale verdiepingen De Gouden Eeuw van Constantijn en Christiaan onder Sterren.

Huygens' Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het historische centrum van Voorburg. Het museum presenteert ten minste vijf tijdelijke tentoonstellingen per jaar. Daarnaast is er in Huygens' Swaensteyn aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani en het bijzondere leven van Oranje prinses Marianne.

Sinds 1653 staat in Leidschendam bij de waterscheiding tussen de waterschappen Delfland en Rijnland de Dorpskerk. Ook wel de Peperbus genoemd. Deze kerk werd gebouwd door de stadsbouwmeester van Leiden, Arent van ’s-Gravenzande. De kerk is nu een gezichtsbepalend onderdeel van het historische gebied rond de sluis in Leidschendam. Om het gebouw en het bijzondere interieur te bewaren voor de toekomst en meer culturele activiteiten in de kerk mogelijk te maken, is in mei 2019 de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam opgericht.

Het verzamelen, bewaren en verspreiden van kennis omtrent het leven, het erfgoed en de maatschappelijke en internationale betekenis van Prinses Marianne der Nederlanden (1810-1883).