Erfgoeddag 2022 ‘Oranje aan de Vliet’

Erfgoeddag 2022 ‘Oranje aan de Vliet’

Leidschendam-Voorburg heeft nauwe banden met de Oranjes.

Home > Erfgoeddag 2022 ‘Oranje aan de Vliet’

Erfgoeddag 2022 ‘Oranje aan de Vliet’

Leidschendam-Voorburg heeft nauwe banden met de Oranjes. Prinses Marianne woonde er en Constantijn Huygens was secretaris en raadsman van de Oranjes. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 30 april is dan ook ‘Oranje aan de Vliet’. Die dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud in dit thema. Onze molens, onze musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een programma. Ook vindt op 30 april de opening van het toeristisch (vaar)seizoen plaats.

Komt u ook naar deze feestelijke dag? Opening van de dag vindt plaats door Prinses Marianne om 11.45 uur bij de dorpspomp in de Herenstraat, tevens opening van het Stichting “Mooi Voorburg”-jaar. Op de Erfgoeddag kunt u met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met De Ooievaart!  Start- en eindpunt van de busrondritten is het Stationsplein in Voorburg. De halfuursdienst van de bussen begint 30 april om 12.00 uur en de laatste rit is om 15.30 uur. De Ooievaart heeft een gratis pendeldienst (12.00 - 16.00 uur) tussen Leidschendam en Voorburg. Opstapplaatsen: Hofwijck en het sluisgebied Leidschendam.

Gedenken en bedenken
Ook komen historische figuren naar Leidschendam-Voorburg. In Voorburg zijn Park Arentsburgh, Buitengoed Dorrepaal, Huygens’ Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck, Molen de Vlieger en de Oude Kerk te bezoeken. Er zijn rondleidingen, tentoonstellingen en speurtochten voor kinderen. Kinderboerderij Essesteijn is open en de Stichting Erfgoed Prinses Marianne houdt een begeleide wandeling. In Leidschendam kunt u de historische Begraafplaats Wilsveen, Houtzaagmolen De Salamander en de Dorpskerk bezoeken.  Vereniging Erfgoed Leidschendam heeft een fototentoonstelling en organiseert in Leidschendam Centrum ‘Escape the City’ samen met Scouting Hubertus-Brandaan.

Opening Watersportseizoen
De Opening van het toeristisch (vaar)seizoen zet Leidschendam-Voorburg in een oranje gloed. U kunt meevaren met een eigen schip, verzamelen is om 11.00 uur bij botenstalling Warmenhoven aan de Kniplaan in Voorschoten. De varende stoet zal rond 13.30 uur bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam aankomen.

Zet 30 april alvast in uw agenda!
Vanaf begin april meer informatie via informatiefolders in de winkels in Leidschendam-Voorburg, bij de VVV in Voorburg (Herenstraat 101) en de VVV’s in Den Haag. Op woensdag 27 april verschijnen twee pagina’s in Het Krantje met het programma. Naast de Erfgoedpartners doen o.a. het Haags Busmuseum, Scouting Hubertus-Brandaan, Muziekvereniging Forum Hadriani en Stichting De Ooievaart mee aan de Erfgoeddag en Opening van het toeristisch (vaar)seizoen. Houd www.lvverrast.nl en www.swaensteyn.nl in de gaten voor meer informatie.

Voorburg, 18 maart 2022


Noot voor de redactie

Over het Erfgoedpodium
Het Erfgoedpodium is in 2015 opgericht op initiatief van Huygens’ Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Alle stichtingen en verenigingen die actief zijn op het gebied van erfgoed, geschiedenis en cultuur in onze gemeente zijn hierin verenigd. Deelnemers aan het Erfgoedpodium zijn: Houtzaagmolen De Salamander, Molen De Vlieger, Vereniging Erfgoed Leidschendam, Stichting ‘Mooi Voorburg’, Historische Vereniging Voorburg, Bibliotheek aan de Vliet, Huygens’ Hofwijck, Huygens’ Swaensteyn, Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg, Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg, Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg, Oude Kerk Voorburg, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Stichting Vrienden van het Carillon te Voorburg, Begraafplaats Wilsveen, Stompwijkse Paardendagen, Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam, Boerderij Essesteijn, Stichting Erfgoed Prinses Marianne en Buitengoed Dorrepaal.

Meer informatie
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter, 
tel: 070 386 16 73 of 06 187 198 09 karlien.ritter@swaensteyn.nl.

Bijgevoegde foto’s kunt u rechtenvrij plaatsen o.v.v.: Beguin Media Totaal / Michel Groen / Anton vd Riet.