Erfgoeddag 2020 Vrijheid aan de Vliet

Home > Erfgoeddag 2020 Vrijheid aan de Vliet

Erfgoeddag 2020 Vrijheid aan de Vliet

Erfgoeddag 2020 ‘Vrijheid aan de Vliet’
 

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Leidschendam-Voorburg bevrijd werd. Uiteraard groot feest in onze gemeente, de vlag ging uit. Het thema van de Erfgoeddag op zaterdag 18 april is dan ook ‘Vrijheid aan de Vliet’. U kunt met een authentieke bus (gratis) langs molens, musea, monumenten en parken om kennis te maken met ons prachtige erfgoed. Ook kunt u meevaren met de Ooievaart! Andere happening op 18 april is de Opening van het Watersportseizoen, die onder het bovengenoemde thema de Engelandvaarders nieuw leven in blaast.

 

Komt u ook naar deze feestelijke dag? Start- en eindpunt van de busrondritten is het Stationsplein in Voorburg. De halfuursdienst van de bussen begint 18 april om 12.00 uur en de laatste rit is om 15.30 uur. Die dag zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud die met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te maken hebben. Onze molens, onze musea, de lokale kerken: alle Erfgoedpartners openen hun deuren en hebben een programma.

 

Gedenken en bedenken

Ook komen historische figuren naar Leidschendam-Voorburg. In Museum Swaensteyn komen mensen hun ervaringen delen. Oorlogs- en verzetsmonumenten in onze gemeente hebben dit jaar extra betekenis. Naast feest, is het gedenken en bedenken dat dit nooit meer mag gebeuren. De dag is ook boeiend voor kinderen en jongeren: beseffen wat 75 jaar vrijheid betekent, waarom we dit vieren en hoe dit invloed heeft op hun toekomst. Op het programma staat onder meer een etalagespeurtocht in Leidschendam Centrum voor de jeugd in dit thema.

 

Opening Watersportseizoen

De Opening van het Watersportseizoen brengt De Engelandvaarders ‘tot leven’. Zij zijn in de geschiedenis van Leidschendam-Voorburg verankerd. Bootjes die via de werf in Leidschendam waren geregeld, voeren destijds een hachelijke tocht naar Engeland. Engelandvaarder is de erenaam voor alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten.

 

Zet 18 april alvast in uw agenda!

Begin april meer informatie in de lokale kranten en via informatiefolders in winkels, bij de VVV in Voorburg (Herenstraat 101) en de VVV’s in Den Haag. Op woensdag 15 april verschijnen twee pagina’s in Het Krantje met het programma.

Naast de Erfgoedpartners doen o.a. het Haags Busmuseum, Scouting Hubertus-Brandaan, Forum Hadriani, Scouting Pius XII en Stichting De Ooievaart mee aan de Erfgoeddag en Opening van het Watersportseizoen. Houd www.aandevliet.nl en www.swaensteyn.nl in de gaten voor meer informatie. Samen vieren we de vrijheid!

 

Noot voor de redactie

Over het Erfgoedpodium
Het Erfgoedpodium is in 2015 opgericht op initiatief van Museum Swaensteyn en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Alle stichtingen en verenigingen die actief zijn op het gebied van erfgoed, geschiedenis en cultuur in onze gemeente zijn hierin verenigd. Deelnemers aan het Erfgoedpodium zijn: Houtzaagmolen De Salamander, Molen De Vlieger, Erfgoed Leidschendam, Stichting ‘Mooi Voorburg’, Historische Vereniging Voorburg, Bibliotheek aan de Vliet, Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Gemeentearchief Leidschendam-Voorburg, Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg, Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg, Oude Kerk Voorburg, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Stichting Vrienden van het Carillon te Voorburg, Begraafplaats Wilsveen, Stompwijkse Paardendagen, Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam, Boerderij Essesteijn en Buitengoed Dorrepaal.

Meer informatie

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Karlien Ritter,

tel: 070 386 16 73 of 06 187 198 09 karlien.ritter@swaensteyn.nl (Erfgoeddag) of Wang Choy tel: 06 22 95 01 63 (Opening Watersport)

 

Bijgevoegde foto kunt u rechtenvrij plaatsen o.v.v.: Beguin Media Totaal / Michel Groen.

PERSBERICHT, Voorburg, 31 januari 2020