De Gouden Eeuw van de Vliet

De Gouden Eeuw van de Vliet

De Gouden Eeuw van de Vliet

Home > De Gouden Eeuw van de Vliet

De Gouden Eeuw van de Vliet

De Gouden Eeuw van de Vliet in Swaensteyn & Hofwijck

Op vrijdag 7 september opent de tentoonstelling “De Gouden Eeuw van de Vliet”. Dit is onderdeel van een samenwerking tussen Museum Swaensteyn, Huygens’ Hofwijck en de Historische Vereniging Voorburg. De musea tonen bijzondere bruiklenen, de historische vereniging heeft een kloek boek samengesteld over de geschiedenis van de Vliet. Ook de Kunstuitleen Voorburg haakt aan, met een presentatie van hedendaagse kunstenaars die zich door de Vliet hebben laten inspireren. Op zaterdag 8 september, Open Monumentendag, zijn de exposities gratis te bezichtigen.

De Vliet is een van de oudste en meest drukbevaren waterwegen in Zuid-Holland. Door haar ligging in de nabijheid van grote steden als Den Haag en Leiden heeft de Vliet bijzondere bewoning aan het water opgeleverd, maar ook een scala aan agrarische en industriële bedrijvigheid. De waterweg maakte het mogelijk grote hoeveelheden grondstoffen of goederen tegelijk aan of af te voeren. Het transport van mensen is eveneens een belangrijke functie van de Vliet geweest. In het verleden ging dat om vervoer van goederen en reizigers, tegenwoordig is die functie vooral een toeristische.

Nooit eerder getoond
In de tentoonstelling worden verhalen over de Vliet verteld, uitgaand van de jaren 1550, 1650, 1750 en de periode erna. Het vroegste object is een van de oudste kaarten van de Vliet, die in 1556 werd vervaardigd door de landmeter Coenraet Oelensz. Deze bijna 7 meter lange, uiterst kwetsbare kaart uit het Stadsarchief Delft  was nooit eerder voor het publiek te zien. Hij ligt nu drie maanden in Museum Swaensteyn. Het jaar 1650 wordt belicht in Huygens’ Hofwijck, een van de mooiste buitenplaatsen aan de Vliet. Het dagelijks leven van de bewoners staat daar centraal. Omstreeks 1750 viel het hoogtepunt van de trekvaart. Dat wordt geïllustreerd met bijzondere schilderijen, prenten en tekeningen. Een ruime selectie historische zwart-wit foto’s brengt de latere geschiedenis van de Vliet in beeld, terwijl oude filmbeelden de sfeer van het gebied rond de Sluis in Leidschendam oproepen. Kunstenaar Maurice Heerdink voegt zijn karakteristieke eigen visie op de Vliet toe, terwijl de hedendaagse Vliet wordt getoond door de ogen van fotograaf Charles Groeneveld.

Vlietboek
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek “De Vliet langs Leidschendam en Voorburg”, een gezamenlijke uitgave van de Historische Vereniging Voorburg en Huygens’ Hofwijck, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de HVV. Dit omvangrijke boek belicht de geschiedenis van de Vliet én van de mensen die erlangs woonden. Het eerste exemplaar van het boek zal tijdens de Vlietdagen in ontvangst worden genomen door burgemeester Tigelaar.

Kunstuitleen Voorburg

In de Kunstuitleen exposeren zeven kunstenaars schilderijen en sieraden die zij speciaal voor de expositie gemaakt hebben. Het thema is ‘Mooi aan de Vliet’ en dit vertaalt zich naar prachtige hedendaagse vliet-gezichten en verwijzingen naar de grote kerk, Hofwijck en andere iconen van Leidschendam-Voorburg. Kunstenaars die exposeren zijn Susan Schildkamp, Ellen van Toor, Geer Huybers, Marlies van Boekel, Tino Lintelo, Melanie Bloem en Winnifred Bastian.

De tentoonstelling “De Gouden Eeuw van de Vliet” is tot en met 2 december te zien in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck. Het boek “De Vliet langs Leidschendam en Voorburg” is vanaf zaterdag 15 september te koop in beide musea en kost € 29,50. Daarnaast is er ook een promotiekrantje verspreid onder de inwoners van Leidschendam-Voorburg, mocht u het krantje niet hebben ontvangen, dan kunt u hier de pdf-versie vinden.

Bijschrift bij afbeelding

Coenraet Oelensz., Kaart van de Vliet, detail met Voorburg, 1556. Stadsarchief Delft.

Voor redacties

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Peter van der Ploeg, directeur Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck, 06 4861 1147 / peter.vanderploeg@hofwijck.nl of Karlien Ritter, Hoofd Museale Zaken Museum Swaensteyn & Huygens’ Hofwijck, 070 386 1673 / karlien.ritter@swaensteyn.nl


Persbericht, Voorburg, 6 september 2018