Corona in LV: een terugblik

Vriend worden

Huygens' Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Corona in LV: een terugblik

Corona in LV: een terugblik

Covid-19 in Leidschendam-Voorburg: een terugblik

Nu de pandemie in Nederland bijna voorbij lijkt te zijn en het aantal dagelijkse besmettingen op een vrij laag gemiddelde blijft hangen, ontstaat bij veel mensen langzaamaan het gevoel dat we voorzichtig richting ons ‘normale’ leven kunnen terugkeren. Daarbij komt dan ook vaak de behoefte terug te kijken, nog eens te zien hoe Leidschendam-Voorburg en de eigen leefomgeving door de crisis werden aangetast. In Museum Swaensteyn merken ze dat dagelijks. De toeloop op de tentoonstelling waarop het Tijdsdocument ‘CORONAinLV’ is te zien, groeit gestaag.

Bezoek wethouder

Een van die bezoekers was onlangs Astrid van Eekelen, als wethouder van Cultuur nauw betrokken bij het tot stand komen van de presentatie. Samen met enkele van de aan het project deelnemende fotografen en filmers nam ze even de tijd om de indringende beelden nog eens op zich te laten inwerken. Het project, waarbij de gemeente financiële steun aan zzp’ers werkzaam in de media combineerde met een verslaglegging van de crisis, noemt ze een schoolvoorbeeld van integraal besturen: ‘Het initiatief voor dit project lag bij de gemeenteraad, en als college hebben we het direct omarmd. Het resultaat bestaat uit fotoreportages en gefilmde documentaires en is daarmee heel visueel, dus zeer toegankelijk. Beelden zeggen meer dan woorden, en deze tentoonstelling laat de impact van Corona zien. Stille straten, kale winkelcentra en lege theaters. Ik raad iedereen die nog niet is komen kijken aan dat snel te doen’. 

Verscheidenheid

Het Tijdsdocument omvat een grote selectie foto’s van Michel Groen, Hilbert Krane en Hein Athmer, die in een breed scala het aangetaste dagelijks leven vastlegden, van de Intensive Care tot de sport. Ralph Schoonenboom vervaardigde vier korte films waarin hij laat zien hoe een onderwijzeres, een horeca-ondernemer, een begrafenisondernemer en een musicus zich door de crisis slaan. In twee uitvoerige documentaires gemaakt door Midvliet TV en LV-TV kijken we niet alleen terug maar ook, en nadrukkelijk, vooruit. De vraag wat we hiervan ‘leren’ is de afgelopen maanden al vaker gesteld. Het Tijdsdocument zal na de tentoonstelling digitaal onderdeel worden van de collectie Leidschendam-Voorburg in het Haags Gemeentearchief.

De tentoonstelling is te bezoeken van 14 augustus t/m 19 september. Museum Swaensteyn is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Reserveer vast een ticket via de website www.swaensteyn.nl

Foto: Nico van der Ven
Onderschrift foto: Wethouder Astrid van Eekelen met fotografen Hein Athmer, Hilbert Krane, Michel Groen.

Voor contact: Karlien Ritter, Hoofd museale zaken, karlien.ritter@swaensteyn.nl / Femke Overdijk, Conservator femke.overdijk@swaensteyn.nl  of 070 386 1673

 

Persbericht, 13 september 2021