Concert Prinses Marianne Vleugel

Vriend worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van vrienden en daarom wordt u als vriend met open armen ontvangen.

Home > Concert Prinses Marianne Vleugel
7 februari
08 februari

Concert Prinses Marianne Vleugel

Uitverkocht - Concert: Inwijding van de Prinses Marianne vleugel

Op donderdag 7 februari wordt voor het eerst een concert georganiseerd op de Prinses Marianne vleugel in de Notariszaal. In een unieke museale omgeving hoort u de prachtige muziekstukken, gespeeld door Julia Bronkhorst (sopraan) en Pablo Escande (piano). Tijdens dit recital wordt onder andere één van Mariannes eigen composities  gespeeld.
 

Het programma:
Daar waren twee ConincskinderenHet veelbewogen leven van prinses Marianne in muziek en woord met  o.a.muziek van Caccini ; Vivaldi ; Schubert ; Haydn  ; Pijper ; Hahn ; Röntgen en Escande. 


Overige informatie:

Wanneer: donderdag 7 februari 2019
Tijd: 19.30 uur inloop met drankje, 20.00-21.00 uur concert
Toegang: €15
Reserveren: secretariaat@swaensteyn.nl
Max. 40 mensen in de zaal


Hofleverancier
Prinses Marianne, een dochter van Koning Willem I, trouwde in 1830 met Prins Albert van Pruisen. Het jonge paar betrok een speciaal voor hen gebouwd paleis aan de Wilhelmstraβe in Berlijn. Tijdens de vijftien jaar dat het huwelijk stand hield bracht Marianne vijf kinderen ter wereld. In 1836 verleende het echtpaar het predikaat hofleverancier aan de firma Traugott Berndt, pianobouwers te Breslau, nu het Poolse Wroclaw. Tot 1845, het jaar waarin Marianne haar man verliet, voorzag de firma de door haar gebouwde vleugels van de inscriptie ‘Traugott Berndt, Hof-Instrumentmacher Sr. Majestät des Königs & Ihrer Kgl. Hoheit d. Prinzess Marianne d. Niederlande’. Ook op de zojuist verworven vleugel is die tekst te lezen, in metaal aangebracht  boven de toetsen.

Een muzikale prinses
Marianne hield hartstochtelijk van muziek. Zij speelde piano en componeerde ook zelf. In 1836 schreef ze haar bekende cavalerieparademars, die de naam ‘Königliche Preußische Armeemarsch’ kreeg. Archiefonderzoek bracht aan het licht dat Marianne in al haar woningen en paleizen in Duitsland, Polen en Nederland een vleugel van het hier beschreven type moet hebben bespeeld. Ook op Rusthof, de buitenplaats aan de Vliet in Voorburg die zij na haar scheiding in 1848 betrok.