ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

Expositie Genomineerden ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

Van 28 oktober tot 29 november is in museum Swaensteyn werk te zien van de genomineerden voor de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021.

Home > ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

Van 28 oktober tot 29 november is in museum Swaensteyn werk te zien van de genomineerden voor de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021. Zij tonen een overzicht van hun werk.

ArtiBrak is een vereniging voor beeldend kunstenaars. De vereniging ontstond in 2007 door een fusie van bestaande kunstenaarsverenigingen in Leidschendam-Voorburg en de regio Haaglanden. Sinds 2009 wordt er een driejaarlijkse oeuvreprijs uitgereikt aan een werkend lid van de vereniging die zijn of haar sporen heeft verdiend in de kunst.

De drie genomineerden van dit jaar zijn keramiste Willy Hampel, beeldhouwer Guido Sprenkels en schilder Andrzej Wawrzyniak. Zij laten tijdens deze tentoonstelling divers werk uit verschillende periodes zien. De jury beslist op basis van het gehele oeuvre van de kunstenaars.

Willy Hampel is door de jury geselecteerd, omdat zij op een interessante wijze het materiaal als het ware laat spreken: ‘Je kunt goed zien hóe het werk tot stand is gekomen. Haar beelden tonen kracht en kwetsbaarheid tegelijkertijd.’ Beeldhouwer Guido Sprenkels is ‘een echte vakman in de traditie van de grote beeldhouwers uit de kunstgeschiedenis. Met zijn kleinere maar ook vaak robuuste werken drukt hij zijn stempel op de openbare ruimte in Voorburg en daarbuiten.’ En ook over de van oorsprong Poolse schilder Andrzej Wawrzyniak is de jury lovend: ‘Hij is een schilder die zijn schilderijen opbouwt met kleur. De sfeer in zijn werk is theatraal en internationaal.’

Genomineerden

Andrzej Wawrzyniak studeerde aan de school voor plastische vormgeving in Lódz (Polen) en behaalde aan de Strogonoff Academie in Moskou zijn doctoraal in de kunstgeschiedenis. Hij woont sinds 1987 in Nederland. Zijn werk wordt gekenmerkt door een bijzonder vorm- en kleurgebruik. Zijn schilderijen laten een theatrale beleving van het leven zien, zoals door de kunstenaar wordt ervaren en beleefd. Frisse, heldere kleuren in een sfeer van verstilling en met een boeiende, psychologische diepgang, ook in het abstracte werk, zorgen ervoor dat het werk ons raakt en blijft boeien. De verwantschap en affiniteit met Oost-Europese kunstvormen is duidelijk in het werk zichtbaar. Mystieke kracht, vorm gegeven met hedendaagse middelen en technieken.

Guido Sprenkels heeft drie jaar beeldhouwen en ruimtelijke vormgeving gestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam. Toch is hij als beeldhouwer grotendeels autodidact. Anatomie speelt een belangrijke rol in zijn werk en is in meerdere of mindere mate overdreven. Lijven zijn het onderwerp van zijn beelden, hele lijven of delen ervan, vooral koppen en torso’s. Zijn beelden lopen uiteen in vormgeving; sommige zijn zeer realistisch en andere juist met vlotte toets geboetseerd. Guido boetseert zijn beelden in was of klei, waarna ze in brons worden gegoten. De bronzen beelden werkt hij zelf af.

Willy Hampel houdt zich bezig met aquarelleren en beeldhouwen. Haar opleiding volgde ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Na het voltooien van haar opleiding richtte ze zich vooral op het aquarelleren, in het bijzonder stillevens en portretten. In 1998 begon zij met portret-boetseren bij Annette van Stekelenburg. Het boetseren werd in de loop der tijd steeds belangrijker en het scala aan onderwerpen breder. Belangrijke thema's zijn gevallen engelen, mythologische verhalen, maskers en merkwaardige dieren. Mensen, hun geleefde leven en de sporen die dat achterlaat blijven Willy boeien.

Tijdens de finissage op 26 november zal de winnaar van de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs bekend worden gemaakt.