Voorburg Sculptuur

Donateur worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van donateurs en daarom wordt u als donateur met open armen ontvangen.

Home > Wat is er te zien? > Actueel > Voorburg Sculptuur

Voorburg Sculptuur

Voorburg Sculptuur

In Voorburg vestigden zich aan het begin van de twintigste  eeuw veel beeldhouwers. Museum Swaensteyn heeft een grote hoeveelheid sculpturen van deze Voorburgse kunstenaars in de collectie. Van 9 september t/m 3 december  staat de beeldencollectie centraal tijdens de tentoonstelling Voorburg Sculptuur. Aan de hand van een speciale plattegrond en de audiotour kunt u alle sculpturen in het museum ontdekken, onder andere beelden van Albert Termote (1887-1978), Marian Gobius (1910-1994) en Aart van den IJssel (1922-1983).

Albert Termote woonde en werkte vanaf 1922 in Voorburg en kreeg tijdens zijn leven tal van opdrachten. Hij verwierf landelijke bekendheid met zijn imposante ruiterstandbeelden, zoals Corbulo in Voorburg en Karel de Grote in Nijmegen. Daarnaast vervaardigde hij herdenkingsmonumenten, kerkbeelden, portretbustes, penningen en klein werk in brons. Veel van zijn werk is nog altijd te zien in de openbare ruimte. Marian Gobius werkte net als Termote overwegend in een klassieke, figuratieve stijl. Belangrijk zijn haar oorlogsmonumenten, waaronder het Verzetsmonument in Maarssen en de Stijkelgroep in Den Haag. Museum Swaensteyn verwierf een groot aantal werken, waaronder vele voorstudies in terracotta. Speciaal voor de tentoonstelling wordt het atelier van Marian Gobius in het museum nagebouwd.

Voorburg was niet alleen een belangrijke plaats voor de meer klassiek geschoolde beeldhouwers. In de jaren ’50 van de twintigste eeuw ontstond de groepering De Nieuwe Ploeg, waar o.a. Van den IJssel deel van uitmaakte. Oprichters Frits Brecht en Wim Beeren, wilden vooral jonge kunstenaars een kans geven hun werk aan het publiek te tonen. Zij organiseerden tussen 1951 en 1956 diverse vooruitstrevende  tentoonstellingen met baanbrekend werk. Voor het eerst werden er op grote schaal sculpturen in de openlucht tentoongesteld. Dat zou het begin zijn van een traditie die vandaag de dag nog zichtbaar is: in Voorburg en ook Leidschendam heeft een omvangrijke collectie beelden een plek gekregen in de openbare ruimte.

Met het project Voorburg Sculptuur beoogt Museum Swaensteyn haar mooie collectie beelden vaker en meer zichtbaar te tonen. Samen met Huygens’ Hofwijck wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een tentoonstelling van hedendaagse sculpturen, die in het voorjaar van 2018 te zien zal zijn.