Kerst in Museum Swaensteyn

Home > Wat is er te zien? > Actueel > Kerst in Museum Swaensteyn

Kerst in Museum Swaensteyn

Het kerstverhaal uitgestald

In de donkere dagen rond Kerst presenteren Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck in het Huygenskwartier Voorburg traditiegetrouw een kersttentoonstelling. In Museum Swaensteyn tonen we kerststallen van over de gehele wereld, grotendeels afkomstig uit privé collecties. Belangrijke bruiklenen komen uit de collectie van het stadsklooster aan het Westeinde in Den Haag. Hofwijck zal geheel in kerstsfeer, inclusief kerststallen, het verhaal van de Ster van Bethlehem vertellen. Hoe zou een wetenschapper als Christiaan Huygens hebben aangekeken tegen het verhaal van de drie koningen die het wonderlijke licht zien en dat volgen?

Dit jaar doen ook de ondernemers in  het Huygenskwartier met ons mee en zijn de etalages gevuld met kerststallen. Voorburg is zo omgetoverd tot een waar kerstdorp.  De tentoonstelling Het kerstverhaal uitgestald is t/m zondag 14 januari 2018 te zien.

Kerststal uit Nairobi uit een particuliere collectie

De traditie

De oudste geschilderde voorstellingen van het kerstverhaal en de geboorte van Jezus dateren uit de derde en de vierde eeuw. Het kerstverhaal ontwikkelt zich door de eeuwen heen, steeds meer figuren worden toegevoegd. Maria, Jozef en kind worden bijgestaan door de os en de ezel, het bezoek van de herders en de verering door de drie koningen.

De heilige Franciscus van Assisi ging in 1223 nog een stap verder met het uitbeelden van het kerstverhaal. Het verhaal van de kerstnacht in Greccio in Noord Italië werd door hem met behulp van levende mensen en dieren getoond. De eerste kerststal met losse beelden is van iets latere datum. In 1289 stelde  Arnolfo di Cambio voor de kerk Santa Maria Maggiore in Rome één van de eerste kerstgroepen samen. Na 1550 neemt het opstellen van kerstgroepen in kerken een ware vlucht. Men zag het als een nieuwe en bijzondere manier om het onder grote groepen mensen te verspreiden. In de achttiende eeuw werden de kerststallen steeds uitgebreider. Vanaf de negentiende eeuw kwam de kerstkribbe ook in patriculiere huizen terecht. De tentoonstelling toont een groot aantal kerststallen uit verschillende werelddelen, die allen op hun eigen manier hetzelfde verhaal vertellen; het kerstverhaal.