Een Haags Duo

Donateur worden

Museum Swaensteyn kan niet zonder de ondersteuning van donateurs en daarom wordt u als donateur met open armen ontvangen.

Home > Wat is er te zien? > Actueel > Een Haags Duo

Een Haags Duo

Een Haags duo

Voor de zomertentoonstelling Een Haags duo heeft verzamelaar Fred Klomp een selectie gemaakt uit zijn omvangrijke collectie aquarellen van de Haagse schilders Piet van Boxel (1912-2001) en Rudolf de Bruyn Ouboter (1894-1983). De tentoonstelling is te zien van 11 juni t/m 1 oktober 2017.

Piet van Boxel en Rudolf de Bruyn Ouboter woonden lange tijd naast elkaar op de Pauwenlaan in Den Haag en kenden elkaar goed. Van Boxel kreeg les aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van J.G. Heijberg, een oud leerling van George Hendrik Breitner, en werkte in zijn vroege jaren voornamelijk met olieverf. De Bruyn Ouboter werkte nog in de traditie van de Haagse School en gebruikte voornamelijk ingetogen kleuren met hier en daar een feller accent. Hij inspireerde Van Boxel om te gaan werken in het medium aquarel. Van Boxel werd net als De Bruyn Ouboter lid van Pulchri Studio en de Haagse Aquarellisten en kreeg tweemaal de Jacob-Hartog  Prijs, in 1962 en in 1986.

Waar Rudolf de Bruyn Ouboter heel secuur te werk ging, gaf Van Boxel in zijn werk een impressie van wat hij om zich heen zag. Hij stelde zijn stillevens nooit van te voren samen, maar keek naar de vele voorwerpen en droogbloemen die hij in zijn atelier had staan en maakte hiervan een nieuw geheel. Van Boxel werd ook wel de schilder van het licht genoemd. Door wisselende lichtreflecties te creëren, ontstond er in zijn werk een bijna transparant patroon van licht- en schaduwplekken. Zowel Van Boxel als De Bruyn Ouboter stonden bekend om hun treffende stillevens, portretten en atelierstukken.